Breda zet stappen om ondermijnende criminaliteit te bestrijden

dinsdag 14 januari 2020

Gemeente Breda en woningcorporaties Alwel, Laurentius en WonenBreburg starten samenwerking.

Maandag 13 januari organiseerden woningcorporaties Alwel, Laurentius, WonenBreburg en gemeente Breda de workshop Ondermijnende criminaliteit voor hun personeel en de politie. Dit was de aftrap voor een verdere intensieve samenwerking om ondermijnende criminaliteit in Breda te bestrijden.

Wethouder Greetje Bos opende de ochtend. ‘Het is uniek waar wij in Breda mee bezig zijn’, zegt wethouder Bos. ’Om ondermijnende criminaliteit te bestrijden is iedereen hard nodig. Van bewoner, woonconsulent tot bestuurder. Het is goed om te zien dat corporaties hun verantwoordelijkheid nemen. De workshop van vandaag is een eerste stap naar een brede aanpak om het bewustzijn te vergroten en ons zo weerbaarder te maken.’

Workshop om awareness te vergroten

Het doel van de workshops was om de awareness van medewerkers van de drie woningcorporaties, politie en gemeente Breda te vergroten op het gebied van ondermijnende criminaliteit. En om deze kennis vervolgens toe te passen in het werk, om zo de sociale weerbaarheid te vergroten. Zo kwamen onderwerpen aan bod als leren signaleren, hoe om te gaan met morele dilemma’s, en wat er gebeurt met meldingen bij Meld Misdaad Anoniem.

Eerste uitwerking van de Alliantie-afspraak Veiligheid

De workshop is een actie die volgt uit de Alliantieafspraken die de gemeente Breda met de drie woningcorporaties en gezamenlijke huurderskoepel Breda voor 2019 tot en met 2023 opstelden. Nieuw in de Alliantieafspraken is het thema veiligheid. Gemeente en corporaties hebben de ambitie om ontwikkelingen in overlast, zorg en ondermijning gezamenlijk snel en tijdig op te sporen, snel te schakelen en aan te pakken.