Groen zonder poen

maandag 04 juli 2022

De zomers in Nederland worden steeds heter. Door meer groen in je tuin te zetten zoals struiken, bomen, planten en bloemen kun je het buiten wat koeler maken. Niet alleen aangenamer om op een mooie zomerdag buiten te kunnen zitten. Maar ook gezellig en fleurig.

Maar wat als je weinig tot geen geld hebt om planten te kopen?

Maak dan gebruik van de Bredase actie ‘struikroven’.  Bomen, struiken en planten die ergens weg moeten, worden weggehaald èn opnieuw gebruikt. Deze ‘weesplanten’ kun je gratis ophalen bij de Tuinplantenkringloop, op de Gasthuisvelden 11 (achterkant van gebouw De Teruggave, voormalig belastingkantoor). Openingstijden zijn op woensdag van 14:00-16:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-12:00 uur.

Sinds kort staat hier ook een big bag om tuintegels in te leveren. Maak hier gebruik van als je je tuintegels eruit hebt gehaald om plaats te maken voor groen. Je kunt zelfs de Tegeltaxi reserveren om je tegels gratis te laten ophalen.

Heb je nog vragen? Kijk dan op www.bredadoetmee.nl/water-en-groen-thuis of mail naar Iris@stadsgroener.nl

Vraag subsidie aan

Voor het wippen van tegels uit de tuin is er ook subsidie beschikbaar bij de gemeente Breda. Er is € 10 euro per m2 beschikbaar voor het ontstenen en vergroenen van tuinen. Ook voor regenwateropvang zijn er subsidies. Kijk voor meer informatie op www.bredadoetmee.nl/groene-tuin

Meer groen in de straat

Ook kan je tegels wippen samen met je buren. Bijvoorbeeld om geveltuintjes aan te leggen. Straten kunnen een wijkdeal afsluiten met de gemeente. De gemeente levert groen en verzorgt de grond, de bewoners planten en onderhouden. Hier gelden wel een aantal spelregels: je overlegt met de buren en er moet 1,5 meter begaanbare stoep overblijven. Wat er wel en niet kan bespreek je met een medewerker van de gemeente. Kijk voor meer informatie op www.bredadoetmee.nl/groen-de-straat.

Het bovenstaande is een initiatief van de gemeente Breda en wordt gesteund door Laurentius, Alwel, WonenBreburg en de Gezamenlijke Huurderskoepels.