Hoogste muurschildering van Brabant in Heusdenhout

dinsdag 26 juli 2022

Kunstenaar Joram Roukes werkt aan de hoogste Blind Wall tot nu toe. De muurschildering komt op de kopgevel van ons complex en is maar liefst 38 meter hoog.

Tijdens de open middag op zondag 24 juli kregen bewoners en belangstellenden inzicht in het bijzondere proces. De muurschildering komt op de noordgevel van residentie Bergschot in Heusdenhout en is maar liefst 38 meter hoog. Het is de hoogste muurschildering van Brabant.

Kunstenaar Joram vertelde alles over zijn werkwijze en ervaringen. Marike de Nobel (wethouder cultuur van de Gemeente Breda) en Jessie Bekkers – Van Rooij (directeur-bestuurder bij Laurentius) waren ook aanwezig, samen met de betrokken bewoners onthulden zij het bijschrift.


Wethouder Marike de Nobel en directeur-bestuurder Jessie Bekkers 

Samenwerking met de buurt

Zoals altijd spelen wijkbewoners een belangrijke rol in dit project. Omwonenden werden betrokken bij de keuze voor de kunstenaar en de verhalen waar deze zich door laat inspireren. Voor deze muurschildering werd bewoners gevraagd om leuke anekdotes, typerende foto’s, persoonlijke verhalen of belangrijke gebeurtenissen te delen. Joram heeft enkele van deze bijdragen meegenomen in zijn ontwerp.

De open middag gaf een unieke inkijk in het proces dat Blind Walls Gallery en Joram Roukes doorlopen. Joram vertelde hoe een groot project zoals dit tot stand komt en hij was live aan het werk te zien. 

Enorm stilleven

De Blind Wall bestaat uit een bloemstilleven, een eeuwenoud kunstgenre. In het verleden waren geschilderde bloemstillevens duur, omdat bloemen zeldzaam waren en er veel techniek bij kwam kijken. Schilders die technisch vaardig genoeg waren om de bloemen zo realistisch mogelijk weer te geven, werden door heel Europa geprezen.

Voor Joram geldt het maken van een stilleven op deze schaal als de ultieme meesterproef. Daarnaast brengt hij door het fleurige boeket kleur in de wijk.

Een wapen voor de wijk

Het boeket staat in een bijzondere vaas, die lijkt te zijn samengesteld uit verschillende soorten vazen. Op de vaas komt een verwijzing naar de wijk. We vroegen bewoners om met ons te delen wat voor hen typisch Heusdenhout is. Samen met historische informatie gaf dit input voor een nieuw ‘wijkwapen’. Het fleurige boeket komt tot bloei dankzij dit nieuwe symbool. Tijdens de onthulling werd dit wapen bekend gemaakt.

Meer informatie:

 

 

 

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan. Indien u niet akkoord gaat, kunnen wij uw verzoek helaas niet in behandeling nemen.