Tegels eruit, plantjes erin: tegelwippen in de Haagse Beemden

maandag 30 mei 2022

Duurzaam wonen staat op nummer 1 bij Laurentius. Een duurzame woning, duurzame tuin en duurzaam (bewoners)gedrag dragen bij aan een beter klimaat. Onder het motto 'Een groen Nederland begint in je eigen tuin' is het NK Tegelwippen 2022 weer gestart. Organisaties slaan de handen ineen om samen met bewoners de tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Wij doen ook mee. We stimuleren de bewoners in de Thomasberg in Haagse Beemden om tegels uit de tuin te halen en plantjes er in te zetten. In heel Nederland zijn nu al meer dan 500.000 tegels gewipt. 

Hittestress en wateroverlast

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast. Er liggen veel tegels waar vroeger groen stond, vooral in tuinen. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of een kelder in lopen. 

Waarom meer groen in uw tuin belangrijk is

Landelijk worden waterbergingsgebieden gemaakt. In steden is het - naast de gemeente - ook aan bewoners om tegels te vervangen door groen in de tuin. Door een druk leven, is het wellicht makkelijk om de tuin te betegelen, zodat u er minder onderhoud aan hebt. Maar groen zorgt voor goede natuurlijke afvoer van regenwater, het beperkt hittestress en is beter voor de gezondheid. Gemeente Breda zet zich in voor het tegelwippen met subsidies voor eigen tuinen van alle Bredanaars en/of voor gemeentegronden via wijkdeals. Er is zelfs een tegeltaxi die gewipte tegels komt ophalen.    

De start is gemaakt: plantjes geplant in de Thomasberg

Buurtpreventen Louise en Han uit de Thomasberg willen meer vergroening in de voortuinen van hun straat zien. Laurentius staat hier helemaal achter en hoopt dat dit een voorbeeld is voor de rest van de bewoners. Er is hulp van tuinmannen van Donker Groen. Alle straatgenoten zijn gevraagd om mee te doen met tegelwippen; een klein stukje of een groter deel van hun voortuin.  

Op dinsdag 17 mei is een start gemaakt met tegelwippen. Tuinmannen Han en Maikel van Donker Groen hebben twee bigbags met tegels verwijderd en ze hebben de grond overal klaar gemaakt onder de hete zon.

Vrijdag 19 mei gingen de plantjes erin en werden andere stukken ingezaaid. De plantjes hebben meteen goed water gekregen van de flinke regenbuien die middag. De mannen hebben ook ruimte gemaakt om rond oktober nog hagen te plaatsen bij de straatgenoten. Op die plaatsen zijn nu eenjarige plantjes gezet.

Hoewel de plantjes nog moeten groeien, geeft het al een gezellige uitstraling in de straat. Een andere buurtprevent heeft in overleg nog via een wijkdeal de toezegging van bloembakken. Dan wordt het uitzicht nog vrolijker en fleuriger en is het fijn thuis komen in de Thomasberg.

Meer informatie:

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan. Indien u niet akkoord gaat, kunnen wij uw verzoek helaas niet in behandeling nemen.