Hard tegen hennep

Hennep kweken: levensgevaarlijk!

Alle vormen van hennep kweken, dus ook het stekken, knippen of drogen, zijn gevaarlijk, illegaal en strafbaar. Daarom pakt Laurentius hennepkwekerijen keihard aan. Samen met Alwel, WonenBreburg, de gemeente Breda en de politie. Dankzij nieuwe opsporingsmethoden en alerte buurtbewoners lukt dit steeds beter.

Wat zijn de consequenties voor hennepkwekers?

We beëindigen onmiddellijk de huurovereenkomst. De bewoner krijgt eenmalig de kans de huur zelf op te zeggen en ontvangt hier een brief over. Doet de bewoner dit niet, dan vragen we dit aan de rechter en volgt er een huisuitzetting. Alle juridische- en ontruimingskosten zijn voor rekening van de bewoner. De eerste drie jaar na huisuitzetting is er geen recht meer op een woning van andere corporaties in Breda.

Let op! Het is mogelijk dat er een flinke periode zit tussen het ontruimen van de kwekerij en de huisuitzetting van de bewoner. Dit kan oplopen tot een maand en soms zelfs langer. De datum van de huisuitzetting hangt af van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van kinderen.

Wat merkt u als buurtbewoner?

De vondst van een hennepkwekerij heeft impact. Op de eigenaar, maar zeker ook op buurtbewoners. We beschrijven hieronder zo duidelijk mogelijk wat er gebeurt nadat wij een melding hebben gekregen dat er mogelijk sprake is van een hennepkwekerij.

 • Er wordt een (geheime) datum gepland voor een inval en de eventuele ontruiming van de kwekerij door het hennepteam. Dit is een speciaal hiervoor samengesteld team van de politie.
 • Op de datum van de inval ziet u dit team mogelijk in uw straat.
 • De wijkconsulent van Laurentius is hier ook bij aanwezig voor de opvang van ongeruste buurtbewoners, het beantwoorden van vragen en als aanspreekpunt voor een eventuele bewonerscommissie.
 • Alle buurtbewoners ontvangen op de dag van de ontruiming een brief van de burgemeester.
 • Bewoners van Laurentius krijgen ook nog een kaartje in de bus met informatie over waar en wanneer ze terecht kunnen met vragen.

Geen hennep in uw buurt!

Ook dankzij signalen van buurbewoners ontruimen we veel hennepkwekerijen. Heeft u een vermoeden, twijfel dan niet en neem contact met ons op. U kunt ook bellen met de politie, 0900-8844 of uw melding anoniem doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Hennepkwekerijen herkent u door:

 • Afgeplakte of beslagen ramen, dichte gordijnen, ramen die nooit opengaan
 • Condensvorming op de ramen en een gloed van felle lampen
 • Bewoners die (bijna) nooit thuis zijn, laden en lossen vanuit bestelbusjes
 • Een zoemend of ronkend geluid van een afzuiginstallatie
 • Schommelingen in de stroomsterkte (knipperende lampen)
 • Een sterke, vreemde (hennep)geur
 • Activiteiten op vreemde tijdstippen, het komen en gaan van onbekende personen

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan. Indien u niet akkoord gaat, kunnen wij uw verzoek helaas niet in behandeling nemen.