Direct naar inhoud

Ria huurt al meer dan 62 jaar bij Laurentius

maandag 12 juni 2023

Van flat naar gezinswoning naar seniorenwoning. Ria vertelt over haar woonverleden in Breda en het woonplezier aan de Kamvaren in Bavel.

Ria en haar man kregen op 18-jarige leeftijd verkering. Toen ze op 25-jarige leeftijd na een trouwerij de stap naar samenwonen waagden, woonden ze eerst tien maanden op de zolder bij een kleermaker. Ook in die tijd was het lastig om woonruimte te vinden. Via Laurentius kwamen ze terecht in een hoekflat op het Liniekwartier in Breda. Daar woonden ze zes jaar. Ze kregen er hun eerste kind, vertelt Ria. “Het was maar een kleine flat. Beneden in het schuurtje was ruimte voor de kinderwagen.” Ria lacht: “Maar daar werd het in de winter zo koud, dat we die warm moesten houden met een kruik.” Toen Ria in verwachting was van hun tweede kind, hoorden ze dat Laurentius hun flat als kantoor wilde gebruiken. Daarom kregen ze een hoekwoning toegewezen aan de Tielrodestraat in Breda.

Gezinswoning

“We woonden bijna 38 jaar aan de Tielrodestraat”, vertelt Ria. “Het was een fijne gezinswoning met een tuin en een grote schuur. Hier hebben we een hele fijne tijd gehad; onze kinderen groeiden hier op. Maar toen de kinderen uit huis gingen, vonden we het huis te groot. En we hadden maar één toilet, en dat was beneden. Met het oog op de toekomst wilden mijn man en ik graag naar een woning met twee toiletten, of met de mogelijkheid om beneden te slapen. Dat is toch handiger als je ouder wordt.”

Van Breda naar Bavel

Die woning vonden ze in de Kamvaren in Bavel. Een woning met veel gemakken. Zoals een fijne en brede hal, die ook handig is voor bezoek dat minder mobiel is. Het is alweer negentien jaar geleden dat ze hier naartoe verhuisden. Na al die tijd is er natuurlijk wel veel veranderd. In de beginjaren kenden alle bewoners in de straat elkaar. Maar de laatste jaren is er door verhuizingen veel minder onderling contact.

Ria heeft het toch nog steeds goed naar haar zin in de woning en in de buurt. Ze kookt nog steeds zelf en dat doet ze graag; dat is ook te zien aan de hoeveelheid kookboeken in de keuken. En ze loopt drie keer per week naar de Burcht om fit te blijven. “Onderweg kom ik vaak bekenden tegen. Dat is heel leuk aan hier wonen; iedereen kent elkaar”, vertelt Ria enthousiast.

Gezellig thuis

“Mijn kinderen zeggen weleens: kom dichterbij wonen." Maar aan nog eens verhuizen denkt Ria niet. Foto’s van hun gezin, kinderen, kleinkinderen én achterkleinkinderen vullen de ruimte en maken het een gezellig thuis.