Direct naar inhoud

"Samen zetten we de schouders er onder in Muizenberg"

maandag 10 januari 2022

Een actieve bewoner mogen we Han Staps wel noemen! Hij woont al 11 jaar – samen met zijn vrouw Anja – in de wijk Muizenberg. Daar zet hij zich vol overgave in om medebewoners een veilig gevoel te geven en de leefbaarheid te vergroten. De hoogste tijd om hem eens in het zonnetje te zetten. 

 

Muizenberg is een gevarieerde wijk met een mix van huur- en koopwoningen in Breda Noord. Toen Han er kwam wonen, merkte hij op dat er een zwijgcultuur was. “Mensen groetten elkaar nauwelijks op straat, want ze kenden elkaar niet”, vertelt hij. “Daar wilde ik verandering in brengen. Zo’n cultuur doorbreken doe je niet zomaar, maar iedere stap is er één. Daarom sloot ik me in 2012 aan bij het Bewonerscomité.” Sindsdien maakt Han zich sterk voor verbinding in de wijk. “En het is nog eens gezellig ook!”, grapt Han. 

 

Sociale controle en verlichting 

De wijk heeft helaas ook last van criminaliteit. “Daarom zetten we in steeds meer straten Buurtpreventie op. We gebruiken WhatsApp-groepen voor meer sociale controle. Zo leren we elkaar ook weer steeds beter kennen in de buurt. Het is een handig middel om belangrijk buurtnieuws te delen en ook om elkaar te waarschuwen bij verdachte situaties. Iedereen weet beter waar ‘ie terechtkan als er iets is. Het helpt ook dat Laurentius heeft geholpen om de gangen van appartementengebouwen beter te verlichten. Alles bij elkaar krijgt de wijk zo een veel fijnere en ook veiligere uitstraling.” 

 

Samen hebben we al heel wat voor elkaar gekregen 

Han neemt veel initiatief en is naast het Bewonerscomité en de Buurtpreventie, betrokken bij allerlei buurtprojecten. Zoals een project om volgend voorjaar de wijk groener te maken, met geveltuintjes, haagjes, perkjes en klimplanten tegen de schuurtjes. “Het vrolijkt straks de boel mooi op én het is goed voor het milieu!” Hij probeert ook andere mensen enthousiast te maken om mee te helpen. “Ik vind dat belangrijk. Als je samenwerkt bereik je veel meer dan alleen. Met een club van ongeveer tien vrijwilligers hebben we al heel wat voor elkaar gekregen. Mensen krijgen het vertrouwen dat er iets gebeurt in de wijk. Daarnaast bouwen we steeds meer waardevolle contacten op met professionals. We hebben bijvoorbeeld een kort lijntje met Sabine, één van de wijkconsulenten van Laurentius. Maar ook met de gemeente en de wijkagent. Als buurtbewoners helpen we Laurentius om inzicht te krijgen in wat er bij ons leeft. Zij helpen ons om bepaalde activiteiten aan te pakken of problemen op te lossen. Dat is een wisselwerking. En dat werkt hartstikke fijn.” 

 

Dit alles doet Han náást zijn baan, hij werkt 32 uur per week. “Soms heb ik het er wel druk mee, ja. Over een jaar ga ik met pensioen, dan heb ik meer tijd. Ik vind het leuk om iets voor de wijk te doen, mensen te verbinden. Ik leer er veel van én ik leer heel veel leuke mensen kennen.” 

 

Wilt u ook een actieve bewoner worden?

Lees meer op de pagina over bewonerscommissies en actieve bewoners.