Medehuur of inwoning

'Medehuur', 'onderhuur', 'samenwonen' en 'inwonen' zijn termen die vaak verward worden. Het gaat echter om totaal verschillende zaken met verschillende rechten en plichten.

Medehuur

U bent medehuurder als u met meerdere mensen op de huurovereenkomst staat vermeld. Als u getrouwd bent of geregistreerd partnerschap heeft, bent u automatisch medehuurder.

Als medehuurder heeft u dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder vertrekt of overlijdt, hoeft u de woning niet te verlaten. Wij vragen u wel om contact op nemen om uw huurovereenkomst aan te passen. Als u medehuurderschap wilt aanvragen, vul dit formulier volledig in en e-mail het naar info@laurentiuswonen.nl

Onderhuur

Bij onderhuur verhuurt u de woonruimte aan iemand anders die geen huurder van ons is. Op dit moment is dit alleen mogelijk voor een studentenkamer. U heeft hiervoor altijd toestemming nodig. 

Als u een woonruimte zonder toestemming verhuurt, is er sprake van illegale onderhuur. U loopt het risico uw woning en/of kamer kwijt te raken.

Samenwonen

U mag samenwonen met wie u wilt. Maar de woonruimte moet het wel toelaten. Bijvoorbeeld als u met zes volwassenen op een twee-kamerwoning wilt wonen, is er sprake van over-bewoning. Met betrekking tot de veiligheid van u en uw buurt, is dit niet toegestaan. Via het formulier inwoning geeft u aan wie er bij u komt wonen

Geen huurrechten

Degene die met de hoofdhuurder alleen samenwoont, heeft geen huurrechten. Ook niet als u al 20 jaar samenwoont. Huurrechten heeft u alleen als u op de huurovereenkomst staat of als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Als daar geen sprake van is, raden wij u aan om medehuurderschap aan te vragen. Stuur dan een e-mail naar verhuur@laurentiuswonen.nl. Vermeld hierin uw adres, de naam en de geboortedatum van de medehuurder. 

Inwonen

Voor inwonen gelden dezelfde regels als samenwonen. Via het formulier inwoning geeft u aan wie er bij u komt wonen. Let op: komen uw kinderen voor (on)bepaalde tijd weer thuis wonen? Dan hoeft u dat niet bij Laurentius te melden.

 

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan. Indien u niet akkoord gaat, kunnen wij uw verzoek helaas niet in behandeling nemen.