Laurentius wonen logo

Laurentius is wettelijk verplicht om u toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken en u te informeren over het gebruik daarvan op de website.

Medehuur of inwoning

'Medehuur', 'onderhuur', 'samenwonen' en 'inwonen' zijn termen die vaak verward worden. Het gaat echter om totaal verschillende zaken met verschillende rechten en plichten.

Medehuur

U bent medehuurder als u met meerdere mensen op de huurovereenkomst staat vermeld. Als u getrouwd bent of geregistreerd partnerschap heeft, bent u automatisch medehuurder.

Als medehuurder heeft u dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder vertrekt of overlijdt, hoeft u de woning niet te verlaten. Wij vragen u wel om contact op nemen om uw huurovereenkomst aan te passen.

Onderhuur

Bij onderhuur verhuurt u de woonruimte aan iemand anders die geen huurder van ons is. Op dit moment is dit alleen mogelijk voor een studentenkamer. U heeft hiervoor altijd toestemming nodig. 

Als u een woonruimte zonder toestemming verhuurt, is er sprake van illegale onderhuur. U loopt het risico uw woning en/of kamer kwijt te raken.

Samenwonen

U mag samenwonen met wie u wilt. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. Maar de woonruimte moet het wel toelaten. Bijvoorbeeld als u met zes volwassenen op een twee-kamerwoning wilt wonen, is er sprake van over-bewoning. Met betrekking tot de veiligheid van u en uw buurt, is dit niet toegestaan. Via het formulier inwoning geeft u aan wie er bij u komt wonen

Geen huurrechten

Degene die met de hoofdhuurder alleen samenwoont, heeft geen huurrechten. Ook niet als u al 20 jaar samenwoont. Huurrechten heeft u alleen als u op de huurovereenkomst staat of als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Als daar geen sprake van is, raden wij u aan om medehuurderschap aan te vragen.

Inwonen

Inwonen is hetzelfde als samenwonen, maar geldt dit ook voor uw kinderen. Via het formulier inwoning geeft u aan wie er bij u komt wonen.

 

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan.