Direct naar inhoud

Brandveilig wonen

Brandveiligheid is erg belangrijk. Ook voor Laurentius. Wat kunt u doen om uw woning en woongebouw brandveiliger te maken? En wat moet u doen in geval van brand? We geven u graag een aantal tips. Lees meer hierover in onze folder of de folder van de brandweer.

Geen (kerst)versieringen toegestaan

Vanaf 2023 staan we losse spullen en versieringen in de algemene ruimten niet meer toe. Dit geldt ook voor alle soorten kerstversiering. Versiering in de algemene ruimten kan brandgevaarlijk zijn of een extra risico vormen als u moet vluchten bij brand. Wij snappen dat u de algemene ruimte bij uw woning gezellig wilt maken. Alleen staat de veiligheid van u en uw buren voorop.

Met algemene ruimten bedoelen wij de (centrale) hal, galerij en het trappenhuis. Het gaat dus niet om uw eigen woning.

Rookmelders redden levens

Bij brand in je huis heb je 3 minuten tijd om te vluchten. En waar vuur is, is meestal ook rook. In al onze woningen hangen op iedere verdieping rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 is dit een wettelijke verplichting. Lees ook het nieuwsbericht hierover.

Waarom zijn rookmelders belangrijk?

De rookmelders worden opgehangen aan het plafond van uw woning en zijn eigendom van Laurentius. De rookmelder waarschuwt u als er rookontwikkeling in uw woning is. Overdag zult u het zelf misschien merken. Maar als u slaapt en uw reukvermogen is uitgeschakeld, merkt u dit vaak niet op tijd. Zodra de rookmelder een hard piepsignaal geeft, heeft u nog tijd en kans om uw woning veilig te verlaten. De meeste dodelijke slachtoffers van brand worden veroorzaakt door het inademen van rook.

Moet ik de batterij zelf vervangen?

In de rookmelders zit een batterij die 10 jaar meegaat. Over 10 jaar moet de rookmelder weer door Laurentius worden vervangen. Hierdoor is het tussentijds vervangen van de batterij van de rookmelder niet meer nodig. Haal nooit de accu of batterij uit de rookmelder! Want dan werkt hij niet meer. Mocht er dan brand uitbreken in uw woning, dan heeft u kans dat u zelf de schade moet betalen.

Waar kan ik terecht met vragen of storingen?

U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice van Laurentius