Direct naar inhoud

Een klein Breda-museum in huis bij verzamelaar Eddy

dinsdag 16 augustus 2022

Theelepeltjes, bordspellen, vingerhoedjes, horloges en ansichtenkaarten uit Breda. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het bij Eddy (78) op zolder.

Eddy is een Bredanaar in hart en nieren. Zijn liefde voor verzamelen gaat al ver terug. Toen hij tien jaar oud was, kreeg hij op school de opdracht om spullen van Breda te verzamelen. Een nieuwe hobby was geboren. “Als ik een dubbeltje over had, ging ik na school altijd even naar het museum”, vertelt Eddy. Inmiddels is hij zo’n 25 jaar actief aan het verzamelen. Zijn extra slaapkamer en zolder staan vol met de meest bijzondere verzamelstukken.

De historie van Breda

Een oude autobrandblusser of een antieke parkeerautomaat. Spullen van Bredase bedrijven zoals Kwatta, Etna, Nibbit en Hero, maar ook van evenementen zoals carnaval en het jazzfestival. Eddy laat trots zijn pronkstukken zien. Zoals een ontzettend oud Bredaas boek uit 1737, met de titel ‘Het blyde verhaal of te korte werken van de plegtige en allerdoorluchtigste Willem Hendrik Friso, prins van Oranje’. Naast alle getoonde verzamelstukken staan de planken vol met archiefmappen. Met daarin ansichtkaarten, kranten, speldjes, stickers, emblemen van Breda en rekeningen van oude Bredase bedrijven. Allemaal netjes gestructureerd per thema of jaartal. En dat is nog niet alles: ook op zijn laptop heeft Eddy een heleboel gearchiveerd.

Het verhaal gaat verder onder de foto

Museumbezoekers

Eddy heeft het druk met zijn museum, want het kost veel tijd en ruimte om alles netjes te houden. Zo stoft hij iedere maandag alles van onder tot boven. En hij heeft zo’n 150 lepeltjes, die hij iedere maand poetst. Er kwamen al wel meer dan honderd mensen bij hem over de vloer om naar zijn verzameling te kijken. “Daar geniet ik van. Vooral als ze zelf ook uit Breda komen of heel geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Dan praten we uren over onze mooie stad.” Als er even niemand op bezoek is, vertoeft Eddy zelf ook graag in zijn museum. Bijvoorbeeld met een van zijn 1.000 boeken over Breda.

Heb je iets in huis van Breda waar je niets mee doet?

Maak Eddy er dan blij mee! Stuur een reactie onderaan op deze pagina en wij geven het door aan Eddy.