Verbrandingstoestel, geiser of gashaard

Heeft u in uw woning nog een keukengeiser of gashaard? Dan vervangt Laurentius deze voor uw eigen veiligheid!

In het verleden maakten de meeste woningen, voor warm water en de verwarming, gebruik van open verbrandingstoestellen. Tegenwoordig kan dat veiliger. De overheid wil vanwege de veiligheids- en gezondheidsrisico’s dat woningcorporaties alle open verbrandingstoestellen in haar woningen vervangt voor moderne gesloten toestellen.  Natuurlijk vindt Laurentius het ook belangrijk om kwalitatief goede woningen aan te bieden die veilig én technisch in orde zijn.

Uw veiligheid staat voorop, daarom vragen wij uw medewerking 

De beste oplossing is de vervanging van het open toestel door een moderne gesloten cv-installatie. Dit toestel is veiliger omdat hij zowel een aanvoerkanaal voor verbrandingslucht als een rookkanaal naar buiten heeft. u ontvangt van Laurentius een persoonlijke brief al in uw woning een toestel wordt vervangen.

Veel gevraagd over Verbrandingstoestel, geiser of gashaard

Wat is een open verbrandingstoestel?

Een keukengeiser of (moeder)gashaard is een open verbrandingstoestel. Deze toestellen halen de zuurstof die nodig is voor de verbranding van het gas uit de ruimte waar het toestel staat. Als er te weinig zuurstof wordt aangezogen, verbrandt het gas niet goed en kunnen schadelijke verbrandingsgassen – vooral koolmonoxide –  in de woning terecht komen. Doordat woningen steeds beter worden geïsoleerd en de natuurlijke ventilatie verdwijnt nemen de risico’s in woningen met deze toestellen toe. En dat is niet goed voor uw gezondheid en die van uw buren.

Wat krijg ik in de plaats van mijn geiser of gashaard?

Laurentius vervangt uw keukengeiser of gashaard voor een moderne HR ketel (HR staat voor Hoog Rendement). De HR-ketel is veiliger omdat hij een aanvoerkanaal heeft voor de zuurstof die nodig is voor verbranding en de verbrandingsgassen via het rookkanaal naar buiten gaan. Daarnaast ligt het gasverbruik van een HR-ketel veel lager dan bij uw oude toestel en dat ziet u terug in uw energierekening.

Ben ik verplicht op deze nieuwe cv-installatie te nemen?

Nee, Laurentius heeft uw toestemming nodig om een nieuwe cv-installatie te plaatsen. Maar het gebruik van open verbrandingstoestellen levert veiligheidsrisico’s op, zoals het gevaar van een koolmonoxide vergiftiging. Daarom vragen wij uw medewerking om uw huurwoning veiliger en gezonder te maken. U geeft ons toestemming door de akkoordverklaring die u bij uw persoonlijke brief ontving aan ons terug te sturen.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl

 

Wat is het voordeel voor mij als huurder?

Uw woning wordt veiliger, gezonder en comfortabeler
Uw nieuwe cv-installatie is zuiniger in verbruik en dat ziet u terug op uw energierekening
Uw nieuwe toestel is beter voor het milieu

Wie betaalt mijn nieuwe cv-installatie?

Dit is afhankelijk van de situatie in uw woning. U ontving van ons een persoonlijke brief waar in staat of er sprake is van een eigen bijdrage en hoeveel.

Hoe pakt Laurentius het vervangen aan?

Installatiebedrijf Kemkens voert de werkzaamheden voor ons uit. Zij nemen ruim van te voren contact met u op om een afspraak in te plannen wanneer uw woning aan de beurt is en wat daar allemaal bij komt kijken. De installateur zal de overlast zoveel mogelijk beperken. Naar verwachting is alleen tijdens het aansluiten van de installatie geen water en verwarming beschikbaar. 

Als wij de gevelkachel of geiser verwijderen zal onze aannemer het gat in de gevel aan de binnen- en buitenzijde van uw woning herstellen. Beschadigd stucwerk door het verwijderen van een geiser of boiler wordt ook hersteld.

 

 

Kan ik tijdens de werkzaamheden gebruik maken van warm water en/of verwarming?

Ja, wij streven er naar zoveel mogelijk het warm water en de verwarming beschikbaar te houden. Naar verwachting is alleen tijdens het aansluiten van de installatie geen water en verwarming beschikbaar.

Tip: u kunt met een waterkoker (of magnetron) water koken zodat u toch warme dranken kunt maken.

Waar komen de radiatoren en leidingen?

De exacte plek hangt af van de situatie in uw woning. In principe komt in elk vertrek een radiator en dat bepaalt mede waar de leidingen komen. De installateur van Kemkens zal dit vooraf allemaal met u bespreken.

Waar moet ik de geiser of boiler naartoe brengen?

De geiser of boiler is meestal eigendom van BSI, een ander verhuurbedrijf of van uzelf. Wij laten de geiser achter in uw woning. U beslist zelf wat er met de afgekoppelde geiser gebeurt. Wanneer u de gaskachel of geiser huurt, bent u zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van de huur van het toestel. Let op dat u op tijd de huur opzegt. Als de geiser of boiler van Laurentius is, wordt deze door de installateur meegenomen en afgevoerd. Als de verwijderde installatie van u zelf is, kunt u er voor kiezen om deze mee te laten nemen door de installateur.

Meer vragen over dit onderwerp (6)

Vertalen / Translate