Direct naar inhoud

Je lege kamer verhuren aan een stadsgenoot

maandag 13 maart 2023

 

"Huur je een woning van Laurentius met minimaal 3 kamers in de gemeente Breda? En heb je thuis een slaapkamer over? Die mag je maximaal een jaar lang legaal verhuren aan een dorps- of stadsgenoot. Zo help je iemand die tijdelijk geen woonruimte heeft. En zelf hou je er ook nog een centje aan over. Henk Meerloo is coördinator van dit project, dat 'Onder de Pannen' heet. "Wij zorgen voor een zorgvuldige match. Want, dat is de belangrijkste voorwaarde voor succes."

Een win-win situatie

Sinds de zomer van vorig jaar kunnen huurders van Laurentius in Breda aansluiten bij Onder de Pannen. Henk: "Het is een win-win situatie voor de huurder én de verhuurder. Voordeel voor de huurder: je mag je AOW, huurtoeslag of kindgebonden budget gewoon houden. Ook als je een bijstandsuitkering hebt, ga je er financieel op vooruit. Natuurlijk zijn er ook voorwaarden. De verhuurders heeft een lege slaapkamer over, die 12 maanden niet gebruikt wordt. Ook mogen er eerder geen meldingen gedaan zijn over woonfraude of overlast op het adres."

Maatschappelijke betrokkenheid hoort bij Henk. "Ik was al vrijwilliger bij De Herberg met onder andere de soep-bus. Ik zag mensen op straat leven, die hun woning moesten verlaten na verlies van baan of een scheiding. Sommige -met een klein sociaal netwerk- gleden steeds verder af. En ik realiseerde me: dit kan iedereen overkomen. Toen ik de vraag kreeg of ik projectcoördinator wilde worden voor Onder de Pannen, twijfelde ik geen moment."

Zorgvuldig matchen van huurder en verhuurder

Henk vertelt hoe de match gemaakt wordt: "Een woningzoekende wordt eerst gescreend en krijgt een uitgebreide intake. Ook de verhuurder krijgt een intakegesprek thuis. Zo krijgen we een goed beeld van iedereen. Het matchen doen we heel zorgvuldig. Voordat de huurder en verhuurders kennismaken, nemen we contact op met Laurentius. Zij moeten eerst akkoord geven. Daarna begeleiden we een kennismaking, meestal bij ons op kantoor. Een open gesprek, waarin ze vragen aan elkaar kunnen stellen. En verwachtingen. Want, die moeten vooraf helder zijn. Beide partijen krijgen een paar dagen bedenktijd. Is er een klik? Dan volgt een tweede gesprek op het woonadres. Zo krijgt de huurder een goed beeld van de kamer en de locatie. Opnieuw is er tijd om er over na te denken. Als iedereen het ziet zitten, ondertekenen ze het huurcontract. Wij laten Laurentius dan weten dat de onderhuur op dit woonadres ingaat."

Wij ontzorgen

Bij het maken van de juiste match kan Henk zijn coördinatie vaardigheden volledig inzetten. Maar er komt nog veel meer bij kijken. "Wij pakken alles van A tot Z op. We ontzorgen de verhuurder, huurder én Laurentius. Ook hebben we contacten met de gemeente Breda, de belastingdienst en het UWV. En we zorgen voor het huurcontract. Bovendien staat De Herberg garant voor het betalen van de huur aan de verhuurder.

Met Laurentius en andere woningcorporaties hebben we goede werkafspraken gemaakt. Je moet het zien als een legale vorm van onderverhuur. De tijdelijke huurder bouwt bijvoorbeeld geen rechten op huurbescherming op en moet ingeschreven blijven staan bij Klik voor Wonen. Ook het tijdig opzeggen van het huurcontract regelen wij."

In de regio Breda zijn tot nu toe 9 matches gemaakt tussen huurder en verhuurder. Henk: "Drie aanvragen lopen nog. In Amsterdam is Onder de Pannen in 2015 gestart. In die omgeving zijn al bijna 300 matches gemaakt. Daarvan kwamen bijna 250 tot stand via woningcorporaties in Amsterdam, Amstelland, Haarlem en omstreken."

Onder de Pannen wordt uitgerold in heel Nederland. Henk: "Het is inmiddels ook actief in Eindhoven en andere grote steden zoals Utrecht, Zwolle, Haarlem. Andere steden volgen, want het is een uniek project waarin omzien naar elkaar in praktijk wordt gebracht en iedereen erop vooruit gaat."

Meer informatie:

Stichting De Herberg - Onder de Pannen

Tijdelijk een kamer verhuren

Kamer legaal verhuren