Direct naar inhoud

"Ik ben volwassen, het werd tijd dat mijn leven er ook zo uit ging zien"

dinsdag 04 januari 2022

Daniël (46 jaar) betrok in 2018 zijn eigen plek aan de Tramsingel in Breda, na een verblijf bij De Vliet. Hij vond er de rust en vrijheid die hij nodig had, in een pittige periode in zijn leven.

De Vliet is een woonvoorziening van SMO Breda. Alcohol- en drugsverslaafde dak- en thuislozen uit Breda en omgeving proberen er hun leven weer op de rit te krijgen. Zo ook Daniël. Toen hij bij De Vliet terechtkwam, was hij onder invloed van verschillende – zware – middelen. Daar kickte hij van af. Omdat hij twee slechte benen heeft, zit hij in een scootmobiel. Daarbovenop worstelt hij met de gevolgen van PTSS.

Hoewel Daniël veel baat heeft gehad bij zijn verblijf bij De Vliet, was hij blij toen hij 3 jaar geleden een eigen – tijdelijke – woning toegewezen kreeg. “De Vliet is een intense plek, waar mensen verblijven met stevige problemen. Op een gegeven moment was ik toe aan een plek voor mezelf. Waar ik rust kon vinden. En waar ik de vrijheid heb om mijn eigen regels te bepalen. Ik ben een volwassen man, het werd tijd dat mijn leven er ook zo uit ging zien.”

Wonen met begeleiding
Nu woont Daniël dus op zichzelf. In een zogenaamde contingentwoning in Breda: één van de woningen die SMO Breda huurt van Laurentius. SMO Breda blijft betrokken bij het herstel van Daniël. “Nils, mijn begeleider van SMO Breda, houdt in de gaten hoe het met mij gaat. We bellen of appen en soms komt hij langs voor een praatje. Ik heb nu minder begeleiding nodig dan in het begin, maar ik vind het fijn dat ik nog iemand heb bij wie ik altijd terechtkan met vragen.”

Zijn studio is ondertussen te klein geworden, vertelt Daniël. “Toen ik hier kwam wonen, was het uitgangspunt dat het tijdelijk was. Ik heb er daarom niet veel moeite in gestoken. Als ik een nieuwe woning vind, waar ik zeker een poosje mag blijven, wil ik er echt een thuis van maken. Ook wil ik graag wat meer ruimte, minstens een aparte slaapkamer. Op een rolstoelvriendelijke plek. Als ik op een verdieping ga wonen, moet er een lift zijn waar mijn scootmobiel in past. Een uitdaging, want er zijn heel weinig woningen beschikbaar. Via Klik voor Wonen doe ik mijn best om een nieuwe woning te bemachtigen, maar tot nu toe helaas zonder succes.”

Toekomst tegemoet
Het is goed om Daniël positief over de toekomst te horen praten. “Ik had mezelf flink in de nesten gewerkt. Maar ik weet ondertussen dat ik nooit meer terug wil. Ik ben nu vijf jaar clean en daar ben ik trots op. Ik heb heel veel meegemaakt in mijn leven en ik weet dat ik andere mensen kan helpen met mijn verhaal. Daarom heb ik via Fameus de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ gevolgd. Ik heb mijn roeping gevonden en wil hier graag in verder.”

Samenwerking SMO Breda en Laurentius
Laurentius vindt het belangrijk dat iedereen een eigen plek in de wijk heeft. Ook mensen die bijzondere aandacht en zorg nodig hebben. Nils Berkers, mentor bij SMO Breda: “Wij werken fijn samen met Laurentius. En dat is heel belangrijk. Onze cliënten hebben een eigen plek nodig. En daarom hebben wij als zorgverleners woningcorporaties nodig om onze cliënten écht goed te kunnen ondersteunen bij hun herstel.”