Direct naar inhoud

Tuintjesdag versterkt buurtbinding in de wijk Muizenberg

maandag 27 mei 2024

Zaterdagochtend 25 mei stond weer in het teken van Tuintjesdag.

Wijkregisseur Sabine knapte in samenwerking met Han Staps (een actieve wijkbewoner) en de hoveniers Michaël, Ron en Remon van de Tuinstudent & hoveniers, weer de voor- en achtertuinen op in de wijk Muizenberg. Met als doel om de verbinding tussen buurtbewoners te versterken en een gevoel van veiligheid te creëren. Als tegenprestatie brachten de buurtbewoners iets lekkers mee voor de gezamenlijke lunch in Inloop De VERbindING.

Het project Tuintjesdag is een initiatief van Sabine, wijkregisseur bij Laurentius. “In 2018 reed ik door de wijk en wilde graag een manier bedenken om de anonimiteit van onze huurders te doorbreken”, begint Sabine haar verhaal. “Maar hoe krijg je die voordeur open? Ik zag dat sommige huurders wel wat hulp konden gebruiken bij het tuinieren en ik wist ook dat sommige zolders en schuren vol met spullen lagen, die eigenlijk wel voor de milieustraat bestemd waren. Zo ben ik op het idee gekomen om Tuintjesdag te organiseren met daaraan gekoppeld een grofvuil ophaaldag. Het animo was hoog en ik in vond in Han Staps een actieve wijkbewoner die mij mee ging helpen met het flyeren en huis-aan-huis benaderen van buurtbewoners die hiervan gebruik willen maken.”

Versterken van buurtbinding

“Drie jaar lang hebben wij in de maanden juni en november Tuintjesdag en grofvuil ophaaldag gehouden”, vertelt Sabine. “Ik zorgde ervoor dat er in het najaar een frietkar stond, zodat de deelnemende buurtbewoners op een builtje friet werden getrakteerd en in het voorjaar kwam de ijscoman. Maar het liep een beetje uit de hand met het grofvuil brengen. Daarom hebben wij in 2021 gekozen voor een ander concept. Aan de buurtbewoners die aan de Tuintjesdag willen meedoen, vragen wij om iets lekkers mee te brengen voor onze gezamenlijke lunch. Hierdoor is het aantal deelnemende buurtbewoners wel erg teruggelopen, maar er is nu wel een hechte groep ontstaan. Mijn doel van dit project is om de verbinding tussen buurtbewoners te versterken, waardoor er een gevoel van veiligheid ontstaat.”


"Houd het kleine stukje stoep voor jouw huis schoon,
dan krijg je automatisch een schonere wijk!"


“Het is zo belangrijk dat je jouw buren aan weerskanten kent”, vervolgt Sabine haar verhaal. “Dat versterkt de band alleen maar. En wat ik de buurtbewoners ook graag wil meegeven is: Houd het kleine stukje stoep voor jouw huis schoon, dan krijg je automatisch een schonere wijk! Ik kijk met trots terug op deze ochtend. De mensen die niet zelf kunnen tuinieren, nemen wel een lekkere pan soep of een pan macaroni voor de lunch mee, omdat zij blij zijn met hun opgeknapte tuin. En ze praten gezellig met elkaar.”

Hovenier Michaël Koppelaar: “Woningcorporatie Laurentius huurt ons ieder jaar in voor dit project. Vanochtend zijn Ron, Remon en ik in vijf tuinen aan de slag gegaan. Helaas regende het heel hard, maar wij hebben toch heel wat hagen en struiken kunnen snoeien. Ik vind het een leuk project, omdat je mensen helpt die het zelf niet meer kunnen. Zij zijn heel dankbaar.” Daar kan buurtbewoonster Els van Dongen-Schevers (75 jaar) over meepraten. “Ik kan zelf niet alles meer”, vertelt Els. “Ik krijg af en toe wel hulp van familie, maar die zijn ook allemaal op leeftijd. Ondanks het slechte weer hebben de hoveniers bij mij heel veel gesnoeid. Ik ben erg blij met het eindresultaat!”

Gezocht: tuinmaatjes voor Haagse Beemden

Heeft u groene vingers? En vindt u het leuk om buurtbewoners, die zelf niet meer zo goed hun tuin bij kunnen houden, helpen bij tuinieren? Geef uw interesse dan door aan Han Staps (actieve wijkbewoner) en stuur een e-mail naar: tuinmaatjeshaagsebeemden@gmail.com.