Direct naar inhoud

Zelf klussen

Wij zorgen dat uw woning in een goede technische staat is. Maar u bent vrij om uw woning aan te passen naar uw eigen smaak. Daarbij is het wel belangrijk dat u de richtlijnen van ons klusbeleid volgt.

Kluswijzers

Een groot aantal aanpassingen hoeft u niet van te voren aan te vragen, bijvoorbeeld bij het leggen van laminaat. Check wel de kluswijzers voordat u begint voor richtlijnen en handige tips.

Bouwkundige wijziging vooraf aanvragen

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u wél vooraf toestemming nodig. Bijvoorbeeld als u een nieuwe keuken of een dakkapel wilt plaatsen. Voor een compleet overzicht, ga naar overzicht Laurentius klusbeleid.

Om deze klussen aan te vragen, gebruikt u het aanvraagformulier zelf klussen. De verandering die u aanbrengt moet altijd veilig zijn, kwalitatief goed uitgevoerd worden en geen gevaar of overlast opleveren voor uzelf of voor uw buurtgenoten.

Zekerheid

Als u van tevoren toestemming vraagt, heeft u bij akkoord de zekerheid dat de aanpassing bij uw verhuizing mag blijven zitten. In sommige gevallen krijgt u zelfs een vergoeding als u de woning verlaat. Hierover maken we vooraf samen duidelijke afspraken.

Samenwerken met Laurentius

U kunt voor uw klus ook hulp vragen aan onze opzichters. Zij hebben inzicht in de bouwkundige aspecten van uw woning en denken graag met u mee over het gebruik van geschikte materialen en constructies.

Onderhoud voor eigen rekening

Natuurlijk blijven wij verantwoordelijk voor een groot deel van het onderhoud in uw woning. Zelf bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van de aanpassing die u heeft gedaan. Tenslotte is dit uw eigendom.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als u gaat verhuizen, kijken wij of de verandering in goede staat is en of deze voldoet aan de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben. Daarbij zijn er drie mogelijkheden:

  • De verandering voldoet aan de kwaliteitseisen en blijft achter in de woning.
  • De verandering wordt geaccepteerd door de nieuwe huurder. Hierdoor wordt hij of zij eigenaar van de aanpassing en daarbij verantwoordelijk voor het onderhoud.
  • De verandering voldoet niet aan de gestelde eisen. U zult de woning in originele staat terug moeten brengen.

Overname door nieuwe huurder

Als u gaat verhuizen, doen wij er alles aan op tijd een nieuwe huurder te vinden zodat u de aanpassing(en) ter overname kan aanbieden. Houd er wel rekening mee dat een nieuwe huurder niet verplicht is om de aanpassing(en) te accepteren.

Is er nog geen nieuwe huurder bekend? Dan mag u de aanpassing in de woning laten zitten totdat een nieuwe huurder in beeld is. Wil de nieuwe huurder uw aanpassing alsnog niet overnemen? Dan moet u deze alsnog verwijderen. U mag uiteraard dan de aanpassing ook meenemen naar uw nieuwe woning.

 

 

Veel gevraagd over Zelf klussen

  • Wilt u een erfafscheiding plaatsen? Dit mag mits u voldoet aan de regels van de gemeente en van Laurentius. De hoogte van de erfafscheiding mag aan de achterzijde van de tuin maximaal 1,80 meter zijn. Aan de voorzijde mag de erfafscheiding maximaal 1 meter hoog zijn. Gaat u een erfafscheiding op de erfgrens zetten? Overleg dan eerst met uw buren.

  • Ja, u mag uw erfscheiding wijigen of verwijderen, als de schutting niet van Laurentius is. Als u de schutting gaat wijzigen of verwijderen, doe dit dan in overleg met uw buren.