Gasloos in de Wisselaar

Laurentius wil in 2019 een deel van de woningen in de wijk Wisselaar gasloos maken. In Nederland willen we anders omgaan met energie. Het is tijd om de overstap te maken van aardgas naar duurzamere warmtebronnen. Als u momenteel nog kookt op aardgas dan maakt u kans om dit te wijzigen naar koken op elektra. Doet u mee?

Als u voortaan gaat koken op elektra draagt u bij aan een duurzame oplossing voor een beter milieu en het is gezonder en veiliger doordat u geen verbrandingsgassen meer in huis heeft.

Waarom zou u kiezen voor gasloos?
Uw energierekening voor het jaar 2019 wordt gemiddeld, op jaarbasis en bij gelijk verbruik maximaal € 130,00 goedkoper als u van gas overstapt naar elektrisch koken. Dit komt deels door het vervallen van de kosten voor vastrecht gas en deels door stijging van de energieprijs van gas. Deze besparing staat los van uw rekening voor levering van warmte.                                  

Wie komen er voor het project in aanmerking ?
Voor 2019 is er budget vrijgemaakt om een deel van de woningen in wijk Wisselaar gasloos te maken. Bent u geïnteresseerd? Meld u dan snel aan. In week 11 (11-15 maart) nemen wij contact op met de bewoners die in aanmerking komen voor het gasloos maken van de woning.

Als u zich op tijd aanmeldt om voortaan elektrisch te gaan koken en uw aanmelding valt binnen het beschikbare budget, dan gelden de volgende spelregels:

  • De volgorde van uitvoering verloopt op volgorde van binnenkomst van uw aanmelding;
  • Heeft u nu een gaskookplaat? Dan krijgt u van Laurentius een elektrische (inductie) kookplaat;
  • Heeft u nu een gasoven en gaskooktoestel? Dan krijgt u van Laurentius een gecombineerd elektrische toestel met oven en kookplaat;
  • Als u over gaat op elektrisch koken ontvangt u van Laurentius een nieuwe basis pannenset geschikt voor inductie;
  • De standaard aanpassingen worden kosteloos voor u uitgevoerd. Bij afwijkende situaties zoeken we naar een passende oplossing.

Op de nieuwe kooktoestellen zit vijf jaar garantie. Tijdens de garantieperiode kunt u direct contact opnemen met Atag projectserviceteam@atagnederland.nl of via telefoonnummer 026 8821 775. Als in de toekomst uw inductiekookplaat of elektrische oven gerepareerd moet worden of uw nieuwe kooktoestel of pan is aan vervanging toe dan komen deze kosten voor uw rekening.

Welk financieel voordeel behaal ik als ik ervoor kies om mijn woning gasloos te laten maken?
Uw rekening voor elektra voor het jaar 2019 wordt gemiddeld, op jaarbasis en bij gelijk verbruik maximaal € 130,00 goedkoper als u van gas overstapt naar elektrisch koken. Dit komt deels door het vervallen van de kosten voor vastrecht gas en deels door stijging van de energieprijs van gas.

Is koken op gas onveiliger dan elektrisch koken?
Bij de verbranding van aardgas in het gasfornuis ontstaat naast CO2 en waterdamp ook het gas NO2. Het vormt zich in de hitte van de vlam uit een reactie tussen stikstof en zuurstof, net zoals dat bij verkeer en industrie gebeurt. Het is daarom belangrijk om uw woning (tijdens het koken op gas) goed te ventileren. Koken door middel van inductie is daarnaast veiliger. Inductie werkt namelijk met magnetisme waardoor de pan bij het eraf halen van de kookplaat de plaat direct afkoelt. Dat scheelt niet alleen brandwonden en brandgevaar, maar voorkomt ook nog eens dat er energie verloren gaat.

Ga ik meer huur betalen als ik mijn woning gasloos laat maken?
Nee, uw huurprijs wijzigt niet doordat uw woning gasloos wordt gemaakt.

Kom ik in aanmerking voor vergoeding of pannenset als ik al elektrisch kook?
Nee, helaas als u nu al elektrisch kookt komt u niet in aanmerking voor een vergoeding en ontvangt u geen nieuwe pannenset.

Wat als mijn planten kapot gaan door het graven?
Dan vervangt Laurentius deze planten.

Wanneer krijg ik ook een nieuwe oven?
Heeft u een gasoven en gaskooktoestel? Dan krijgt u van Laurentius een gecombineerd elektrisch toestel met oven en kookplaat.

Wat gebeurt er met mijn gasfornuis en mijn gasgestookte oven?
Als u in aanmerking komt en binnen het project valt, mag u zelf kiezen of u uw oude gasfornuis en/of gasoven na de vervanging kosteloos door ons laat afvoeren of dat u deze behoud en verkoopt.

Kan ik ook meteen een nieuwe keuken krijgen bij het gasloos maken van mijn woning?
Het vernieuwen van keukens maakt geen onderdeel uit van dit project.

Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud en de vervanging van mijn nieuwe inductiekookplaat, evt. elektrische oven en pannenset?
Op de nieuwe kooktoestellen zit vijf jaar garantie. Tijdens de garantieperiode kunt u direct contact opnemen met Atag projectserviceteam@atagnederland.nl of via telefoonnummer 026 8821 775.

Als in de toekomst uw inductiekookplaat of elektrische oven gerepareerd moet worden of uw nieuwe kooktoestel of pan is aan vervanging toe dan komen deze kosten voor uw rekening.

Hoe kan ik de inductiekookplaat het beste onderhouden?
Dit kunt u vinden in de handleiding van uw nieuwe kookplaat. We raden u aan om de kookplaat in ieder geval niet met een schuurspons schoon te maken.

Wie komt er in mijn woning?
De aannemer waar Laurentius mee samenwerkt, eventueel een opzichter van Laurentius en iemand van Enexis/ van Vulpen, ENnatuurlijk.

Wat gaan jullie precies doen bij het gasloos maken van mijn woning?
Afsluiten en verwijderen gasmeter meterkast;

  • Verzwaren van meterkast naar 3x25A en een aanbrengen aparte kookgroep;
  • Aanbrengen elektrapunt in keuken voor elektrisch kooktoestel;
  • Verwijderen gasleiding vanaf meterkast naar hoofdaansluiting in voortuin;
  • Afvoeren bestaande gaskooktoestel.

De werkzaamheden vinden dus plaats in uw meterkast, de keuken en in de voortuin.

Hoe lang duurt het gasloos maken van mijn woning?
U moet maximaal op 3 dagdelen thuis zijn om de werkzaamheden uit te laten voeren. De aannemer informeert u nog over de specifieke dagen en tijden.

Waarom is het niet mogelijk om de werkzaamheden uit te voeren op één dag?
Onze huisinstallateur mag niet zelf alle benodigde werkzaamheden aan de meterkast uitvoeren. Alleen de beheerder, Enexis kan de werkzaamheden uitvoeren, daarom is het lastig om alles op één moment te plannen.

Kunnen de monteurs, die namens Laurentius komen, zich legitimeren?
U kunt altijd vragen naar legitimatie van degene die in uw woning werkzaamheden komt uitvoeren. Vooraf laten wij u weten welke bedrijven u zullen benaderen om een afspraak in te plannen.

Wat gebeurt er met de gasmeter en gasleiding in mijn woning?
De gasmeter wordt afgesloten en verwijderd uit uw meterkast. De gasleiding wordt verwijderd vanaf uw meterkast naar hoofdaansluiting in de voortuin.

Hoe kan ik me aanmelden om mijn woning gasloos te laten maken?
U kunt zich per e-mail aanmelden via duurzaamheid@laurentiuswonen.nl. Vergeet dan niet uw naam en adresgegevens en datum te vermelden. Per post kunt u zich aanmelden door uw gegevens te sturen naar Laurentius, t.a.v. Sandra van der Hoff Antwoordnummer 251; 4800 VB Breda.

Op de antwoordstrook staat dat ik me moet aanmelden voor 12 februari, maar wat als ik me later nog wil aanmelden?
Dat kan! We gaan echter op volgorde van binnenkomst van aanmeldingen aan de slag met het gasloos maken van woningen en het aantal woningen dat wij dit jaar gasloos maken is niet onbeperkt. We kunnen dus niet garanderen dat wij uw woning dit jaar of volgend jaar gasloos maken.

Wat als ik mijn woning niet gasloos wil laten maken?
Op dit moment laten we u als bewoner zelf kiezen of u uw woning wel of niet gasloos laat maken. Als u in de toekomst gaat verhuizen, wordt uw woning sowieso door ons gasloos gemaakt.

Ik heb een vraag over het project die hier niet bijstaat, waar kan ik mijn vraag stellen?
U kunt contact opnemen met Peter Steenbergen of met Sandra van der Hoff, bereikbaar via telefoonnummer (076) 56 44 644.

Vervangt de aannemer de wandtegel als de gaskraan in de keukenwand zit?
Nee, de aannemer dopt de gasleiding in de keuken af.

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan.