Direct naar inhoud

Bloemen- en moestuin brengen Heusdenhoutsestraat in bloei

dinsdag 23 augustus 2022

Meer groen in de buurt én bewoners leren elkaar beter kennen. Bea, Ottie en Mohamed maakten het samen mogelijk.

Bea en Ottie bij de vlaggenboom

De grote wens van Ottie

Als je door de Heusdenhoutsestraat in Breda loopt, kan het niet missen. De kleurrijke tuintjes én de boom met vlaggen uit allerlei landen trekken de aandacht. De buitenruimte bij het appartementencomplex in de Heusdenhoutsestraat is nu een fijne ontmoetingsplek dankzij actieve bewoners Ottie (72) en Bea (49). En, niet alleen voor de bewoners van het complex, maar voor de hele buurt. Buurtbeheerder Mohamed vertelt: “Vorig jaar zomer had ik voor het eerst contact Ottie over de tuin. We wilden een plek bij het complex maken, waar de bewoners elkaar konden ontmoeten. Ottie sprak toen zijn grote wens uit: hij wilde graag een moestuintje met Bea samen. En dat vond ik een top idee! Niet lang daarna reed de hoogwerker van de glazenwasser per ongeluk over de laurierstruik. Met platte struiken als gevolg. Dit was natuurlijk meteen de perfecte plek om de moestuin te maken.”

Samen maken we de tuin mooi

De taken werden eerlijk verdeeld. Laurentius vroeg of Donker Groen – de vaste tuinman – de grond klaar wilde maken. Grond werd afgraven, houten bakken gemaakt en compost ging er in. Ook maakten we een buitenkraantje, zodat Ottie en Bea makkelijk water kunnen pakken. We spraken af dat Ottie en Bea zelf de plantjes kochten en natuurlijk het onderhoud zouden doen. En dat doen ze, met véél plezier. Ze kochten zelfs een bankje voor bij de boom en maakten de fleurige vogelhuisjes.

Elkaar ontmoeten

Nu is het appartementencomplex aan de Heusdenhoutsestraat dus omringd door groen. De fleurige bloemen van Ottie aan één kant, de smakelijke groenten en fruit van Bea aan de andere. Ottie en Bea spreken regelmatig met elkaar af om samen in de tuintjes te werken. De betrokkenheid in de buurt is sinds de komst van de tuintjes flink gegroeid. Veel mensen die langs de tuintjes komen, maken een praatje. “Bijvoorbeeld om te vragen wanneer de aardappelen of aardbeien klaar zijn”, grapt Bea. “Een deel van de oogst houd ik zelf, maar de rest deel ik uit.” Voor Bea is het niet alleen een tuintje om gewassen te verbouwen. Het is ook een manier om meer contact te hebben met andere mensen in de buurt. “Een paar jaar geleden was er veel overlast rondom het complex. Dit wilden we omdraaien: een plek creëren waar mensen elkaar opzoeken en de verbinding met elkaar aangaan.”

Vrolijke vlaggenboom

Aan de vlaggenboom hangen vlaggen van allerlei landen, ook een mooi voorbeeld van hoe verschillende werelden samenkomen. Hij staat symbool voor alle bewoners die in het appartementencomplex wonen. Bea: "Ik zie het altijd zo: ik woon in een heel groot huis, samen met allemaal andere mensen. Die culturen wilde ik samenbrengen, dus ik ging aan de slag met een oude houten plank en verf. Heel leuk: ik kwam hierdoor in contact met een gezin dat zich wat op de achtergrond hield. Toen ze hun vlag in de boom zagen, raakten we in gesprek. En ik zie ook geregeld ouders met kinderen even stoppen onderweg, om de vlaggen te benoemen. Zo leuk om te zien!”

Opbloeiende buurt

Ottie en Bea zijn blij en trots dat ze met hun tuintjes zo'n fijne ontmoetingsplek maakten. "We zien onze buurt weer opbloeien," zeggen ze. Mohamed is het hier mee eens: “Echt fijn dat ze zo lekker samen genieten en koffie drinken in de tuin. Ik zie veel buurtbewoners die expres met hun hondje langs komen wandelen voor een praatje. Ottie en Bea zijn fijne actieve bewoners waar ik graag mee samenwerk.”

 

Veel buurtbewoners komen gezellig langs voor een praatje