Direct naar inhoud

Rookmelders redden levens

woensdag 29 juni 2022

Bij brand in je huis heb je 3 minuten tijd om te vluchten. En waar vuur is, is meestal ook rook. Een rookmelder piept heel hard zodra hij rook waarneemt. Woningen die na 2003 zijn gebouwd hebben standaard al rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 moeten álle woningen rookmelders hebben op iedere verdieping. Dit is een wettelijke verplichting. Voor Laurentius betekende dit het installeren van zo’n 10.000 rookmelders. Een hele klus, maar het is ons zo goed als gelukt. Bijna alle woningen hebben één of meerdere rookmelders.

29 juni 2022

Zijn er ook woningen zonder rookmelders?

Ja. Bij enkele tientallen woningen proberen we met de bewoners in contact te komen. Zodra dit is gelukt plaatsen we ook in hun woningen rookmelders.

Hebben alle woningen genoeg rookmelders?

De meeste woningen wel. Alleen bij enkele seniorencomplexen moeten we nog extra rookmelders plaatsen. Toen we bij deze complexen in 2017 de eerste de rookmelders installeerden was de extra rookmelder niet verplicht. Vanaf 1 juli aanstaande wel. De komende maand zorgen we dat alle seniorenwoningen voldoende rookmelders krijgen.

Zijn er verdiepingen waar geen rookmelder hoeft te hangen?

Ja, op zolders die te bereiken zijn via een vlizo trap hoeft geen rookmelder te hangen. Op zolders met een vaste trap moet er wel een rookmelder zijn. 

Moet ik de batterij vervangen van de rookmelder?

De rookmelders die Laurentius heeft geplaatst hebben een accu die 10 jaar meegaat. Laurentius zorgt ervoor dat deze accu gratis en op tijd wordt vervangen. U hoeft zelf dus niets te doen aan de rookmelder. Haal nooit de accu of batterij uit de rookmelder! Want dan werkt hij niet meer. Mocht er dan brand uitbreken in uw woning, dan heeft u kans dat u zelf de schade moet betalen.

Lees meer over brandveilig wonen en waarom rookmelders belangrijk zijn in uw woning.