Betegelen van wanden en vloeren

Keuken, badkamer en toilet

Zijn er al tegels op wanden en vloeren in uw woning aangebracht? Dan bent u vrij om deze tegels te vervangen. Denk hierbij aan de badkamer, toilet en rond het keukenblok. Als uw woning ouder is dan 1994 bestaat de kans dat er asbest in de tegellijm aanwezig is. Neemt u voordat u start met de werkzaamheden contact op met Laurentius. 

Gaat u verhuizen? Dan mag u het tegelwerk achterlaten, mits de tegels een neutrale kleur hebben en de technische staat op dat moment in orde is. Onze opzichters beoordelen deze punten tijdens een inspectie. Ook vragen wij u voor tegelwerk van kleinere vertrekken minimaal 1 m2 reserve tegels achter te laten.

Grotere oppervlakten

Als u in andere vertrekken de vloeren wilt voorzien van tegels of plavuizen, neem dan vóóraf contact op via het aanvraagformulier. Samen met u bespreken wij de technische randvoorwaarden en de normen voor geluidsisolatie. Tegel- en plavuizenvloeren zijn alleen toegestaan op de begane grond en in eengezinswoningen.

Als u kiest voor plavuizen of tegels, dan moet u ermee rekening houden dat u de elektrische installatie ook aanpast. Deze vloeren geleiden elektriciteit. De contactdozen moeten hierdoor geaard zijn en er moet een aardlekschakelaar aanwezig zijn. Voor tegelwerk in grotere vertrekken, vragen wij u minimaal 2 m2 tegels of plavuizen achter te laten als reserve. Als u gaat verhuizen en er zijn geen reserve tegels aanwezig, wordt de tegelvloer niet geaccepteerd. 

Richtlijnen

  • Bij een wat dikkere tegel- of plavuizenvloer kan het noodzakelijk zijn de binnendeuren iets in te korten. Dit is toegestaan, mits het niet meer dan 2 centimeter is.
  • Het is niet toegestaan om de buitendeur in te korten. Houdt u hiermee rekening bij het betegelen van een hal. Wij adviseren u bij de voordeur een mat te leggen in plaats van tegels.
  • Leg tegels of plavuizen niet strak tegen de wanden. Dit om schade door krimp of rek te voorkomen. Enkele milimeters speling vanaf de wand is al voldoende.
  • Als er een kruipluik in de vloer zit, dan moet u deze handhaven. De kruipruimte moet altijd direct toegankelijk zijn.

Heeft u een cement-dekvloer?

Dan mag u niet in de vloer boren, hakken of spijkeren. De vloer kan voorzien zijn van leidingen die hierdoor kunnen beschadigen.

Heeft u vloerverwarming?

Ook dan mag u niet in de vloer boren, hakken of spijkeren. De vloer is voorzien van leidingen die hierdoor kunnen beschadigen. Voor het beste rendement van uw vloerverwarming adviseren wij een vloerafwerking toe te passen met een maximale isolatiewaarde van 0,13 m2 K/W.

Veel succes met uw klusproject!

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan. Indien u niet akkoord gaat, kunnen wij uw verzoek helaas niet in behandeling nemen.