Planten bomen en struiken

Tuininrichting bepaalt u zelf

Vrijwel alle eengezinswoningen beschikken over een tuin. De inrichting van uw tuin bepaalt u zelf. Wel zijn er wat (wettelijke) regels aan verbonden. Deze zetten wij voor u op een rijtje.

Wettelijke regels

  • Het is niet toegestaan bomen te planten die erg hoog worden, zoals populieren. Een boom moet qua hoogte altijd in overeenstemming zijn met het formaat van uw tuin.
  • Anderen, zoals uw buren, mogen geen last hebben van uw boom. Bijvoorbeeld omdat de boom/struik het (zon)licht of uitzicht wegneemt.
  • Het middelpunt van bomen, heesters en heggen moet u minimaal een halve meter van de erfgrens plaatsen.
  • Staat uw beplanting minder dan een halve meter van de erfgrens, maar vóór een schutting, dan is dat toegestaan mits de beplanting niet boven de schutting uitkomt.
  • Heeft u een haag als erfafscheiding? Let op! De maximale hoogte van uw haag mag aan de voorzijde van de woning de 80 cm niet overschrijden. Aan de achterzijde mag een haag maximaal 2 meter hoog zijn

Tips

  • Plaatst u bamboe in de tuin? Zet deze dan in een aparte bak of bekleedt de kuil vóór het planten met worteldoek. Bamboe is een decoratieve plant, maar de wortels woekeren door de hele tuin (en wellicht ook bij uw buren) en zijn daarna bijna niet te verwijderen.
  • Wees terughoudend met de aanplant van klimop. Deze plant kan voegen en het schilderwerk van de gevel aantasten. Wordt uw gevel opnieuw gevoegd of geschilderd? Dan zult u de klimop moeten verwijderen. 

Veel succes met uw klusproject!

Reageer op deze paginaIn ons privacybeleid vindt u meer informatie over hoe we met uw persoonlijke gegevens omgaan. Indien u niet akkoord gaat, kunnen wij uw verzoek helaas niet in behandeling nemen.